Laten zien hoe eten gemaakt wordt
Al vier generaties lang wordt er aan de IJweg bij Zwanenburg door de familie Oostwouder geboerd. Erik Oostwouder is de huidige eigenaar. En samen met zijn vrouw Suzan hebben zij sinds kort ook een winkel aan de boerderij toegevoegd. In de winkel wordt vooral eigen oogst verkocht: aardappels, uien en peulvruchten van de akkers. Maar ook eieren van kippen uit de achtertuin, bramen van de struiken naast het huis en honing van de imkers uit Haarlemmermeer.
Werk vóór de winkel
Met de boerderijwinkel en de praatjes met hun klanten willen Erik en Suzan beter duidelijk maken wat er allemaal voor nodig is voordat een product in de winkel ligt. Zo hopen ze dat bewoners meer begrip en binding met hun eten krijgen.
Bijdragen aan biodiversiteit
In het boerenbedrijf zelf is de nodige aandacht voor het vergroten van biodiversiteit. Zo vind je er bloemrijke akkerranden die zorgen voor een natuurlijke plaagbestrijding. Insecten die worden aangetrokken door de bloemen eten de beestjes die de gewassen zouden kunnen aantasten. En vogels eten op hun beurt weer de insecten. Alle onderdelen samen zorgen voor een gezondere natuur.

