Biologische boerderij met bijzondere granen
Pieter Bijlsma
Biologische Boerderij Bijlsma teelt oergranen voor lokaal bier en brood
Op Boerderij Bijlsma, aan de hoofdvaart tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep worden bijzondere biologische oergranen geteeld. Die worden lokaal verwerkt tot streekproducten als brood en bier.
Boeren met verleden en toekomst
De boerderij is al vier generaties in de familie en is nu in handen van Pieter en Jacqueline. Hun zoon Rick staat als de vijfde generatie klaar om het stokje binnenkort over te nemen. De totale boerderij is 80 hectare groot (240 voetbalvelden). Op een deel hiervan wordt al jaren biologisch gewerkt. De akkers worden bijvoorbeeld niet omgeploegd maar de bovenste laag alleen ‘opgetild’ om zo het kostbare bodemleven zoveel mogelijk intact te laten. Ook worden er proeven gedaan met eiwitrijke gewassen die passen in de transitie naar het eten van meer planten en minder vlees.
Oergranen
Op de biologische grond worden oergranen geteeld met namen als Eenkoorn en Emmer. Eenkoorn is het eerste graan dat mensen echt van jaar op jaar konden gaan verbouwen. Hierdoor konden ze voortaan op een vaste plek gaan wonen in plaats van dat ze als nomaden telkens moesten rondtrekken om aan hun voedsel te komen. Het graan markeert dus het begin van de landbouw. Het oergraan is moeilijker om machinaal te bewerken en past daarom ook goed bij een biologische boerderij waar met kleinere machines gewerkt wordt.
De broden van de granen zijn te koop bij Bakkerij Mama in Zwanenburg (ook de kaart te vinden) en Bakker van Vessem in Hoofddorp. Bierbrouwerij BE+ER in Hoofddorp maakt het bier (ST)oer Wit van het oergraan.

